Maca – Peruánský ženšen

Maca vám rozproudí krev v žilách a dodá sílu do náročného života této doby!

Spící zahrádku a menší nabídku čerstvého ovoce a zeleniny v obchodech lze do značné míry nahradit vhodně zvolenými potravinovými doplňky. Jedním z nich je maca, kořen, známý jako peruánský ženšen, který je nejen výživný, ale v zimě je pro nás zajímavý i z jiného důvodu: prohřívá organismus.

Maca prášek je bohatý na vitamíny, minerály, enzymy a aminokyseliny, má energizující a afrodiziakální účinky. Zlepšuje psychické i fyzické zdraví, pomáhá udržovat kondici a jasnou mysl. V třítisícových výškách And tuto rostlinu domorodci používali na prohřátí organismu, dnes se s ní léčí neplodnost i syndrom vyhoření, pojídají ji kosmonauti.

Kromě toho má jeden specifický účinek, pro který se mu přezdívá „peruánský ženšen“ či nově „peruánská viagra“ - zlepšuje sexuální funkce mužů i žen, zvětšuje libido a podporuje erekci. Účinky kořene maca můžete zakoušet pojídáním tablet nebo ve formě prášku, který lze – a jeho karamelově nasládlou chuť – na různé způsoby využít v kuchyni – přidáním do zákusků, přes zálivky, smoothies až po sušené placky nebo tyčinky.

Karamelově sladký s jemnou pižmovou příchutí
Rostlina maca (lepidium meyenii) patří do čeledě brukvovitých a má svůj původ v Peru. Využíval se už v dávných dobách - o jeho pozitivních účincích na lidský organismus věděli už Inkové. Na svazích And se kultivoval již před více než 2000 lety. I dnes se v Peru používají čerstvé kořeny, obvykle do polévek nebo jako příloha. Ma-ca znamená v jazyce domorodců rostlinu „z výšin pocházejících a bytosti posilující“. Není divu – Andy se nacházejí ve více než 3000 výškách, kde jsou nároky na organismus obrovské. Maca tisíciletí dodává energii stavět se čelem k nepřízni přírodních podmínek. Lze jíst i listy, buď čerstvě utržené nebo uvařené, jejich chuť připomíná řeřichu. Čerstvý kořen má na rozdíl od sušeného prášku ostřejší hořčičnou chuť, která se sušením ztrácí a mění na sladce karamelovou.

Bohatství skryté v kořenu
Zajímavostí je, že není kořen jako kořen – liší se od sebe zabarvením. To je dáno příslušností k jedné z mnoha botanických odrůd. Čím je kořen tmavší, tím je považován za cennější. Obsahuje více jódu a má se za to, že má v sobě nejvíce životní energie. Zároveň má i nejsilnější chuť. Bohatství kořene maca v sobě obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky jako vápník, hořčík, měď, železo, zinek, draslík a sodík, velké množství jódu a aminokyselin, mastných kyselin (kyselina linolenová,  palmitinová, oleinová, laurová, stearová), dále steroly (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol), třísloviny, saponiny, terpenoidy, biologicky aktivní aromatické isothiokyanáty (benzyl isothiokyanát, p-methoxybenzyl isothiokyanát), bílkoviny, uhlovodany a vlákninu.

Od kořene na stůl
Lifefood při výrobě svého prášku používá černý, červený a žlutý kořen maca. Kořen se nejdřív vydoluje ze země, nechá se usušit na sluníčku a pak se podrtí, až vznikne jemný prášek. Během sušení získává svou hnědo-zlatou barvu.

Jak na něj a co s ním
Nejjednodušší je ráno si lžičku prášku přimíchat do vody nebo jiného raního nápoje a vypít, doporučuje se během jídla. Nebo lze prášek přimíchat rovnou do jídla – kaše, pudinku, omáčky, smoothie apod. Má specifickou mléčně nahořklou chuť. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Pro dospělé se doporučuje 1 až 8 čajových lžiček denně (5 – 40g). Pro děti 1 až 3 lžičky denně (5 – 15g).

Zdroj: lifefood.cz